Detalj sa meča Mađarska - Holandija (©Reuters)
Detalj sa meča Mađarska - Holandija (©Reuters)

Holanđani priredili senzaciju: Mađarima prognozirano i polufinale, poklekli na prvoj prepreci

Vreme čitanja: 2min | čet. 13.01.22. | 22:49

Domaćin porežen na premijeri pred više od 20.000 navijača

Pre početka Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj, jedan deo rukometnih fanatika velike šanse davao je Mađarskoj da se nađe u samoj završnici takmičenja. Licitiralo se da bi Mađarska mogla i do polufinala. Poražena je na startu turnira. Prvu senzaciju na Evropskom prvenstvu priredila je Holandija – 31:28.

Vladala je euforija u susedstvu, tribine su u Budimpešti bile dupke pune. Nešto preko 20.000 navijača došlo je u MVM arenu da isprati, kako su očekivali, uspešan start svoje reprezentacije. Sačekao ih je hladan tuš. Euforija se iz Mađarske preselila u Holandiju, jer u svetu rukometa Zemlja lala i vetrenjača je Liliputanac. Mađarska se ne može okarakterisati kao Golijat, ali će njen poraz verovatno ostati jedno od najvećih, ako ne i najveće iznenađenje prvog kruga.

Izabrane vesti

Mađarska je povela golom Matea, raspalila se atmosfera u prestinici, ali se vrlo brzo i stišala. Samo na početku domaćin je imao prednost. Ništa nije štimalo u igri Mađarske, pucala je po svim šavovima u fazi odbrane. Šteta koju joj je Holandija napravila nije ni dobrom igrom u napadu uspela da nadoknadi.

Trošila se Mađarska, pokušavala je da istopi plus rivala koji je u jednom momentu išao i do pet golova prednosti. I uspela je da stigne u samoj završnici do izjednačenja, ali sačuvala je Holandija delić artiljerije i za kraj. Nije se ispucala. Smits, Bejgamen i Bajens odgovorili su na pogotke Matea, Boda i Lekaja.

Heroji Holandije na otvaranju prvenstva bili su Kej Smits, koji je postigao 11 golova i bio centralna figura susreta u MVM areni, i Dani Bajens sa tri manje. U redovima Mađarske najefikasniji je bio Mate Lekaj, strelac osam golova.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE - 1. KOLO

GRUPA A

Četvrtak

Slovenija - Makedonija 27:25

Danska - Crna Gora 30:21


GRUPA B

Četvrtak

Mađarska - Holandija 28:31

Petak

20.30: (3,40) Portugalija (8,50) Island (1,45)


GRUPA C

Četvrtak

Srbija - Ukrajina 31:23

Hrvatska - Francuska 22:27


GRUPA D

Petak

18.00: (1,25) Nemačka (10,0) Belorusija (4,90)

20.30: (2,70) Austrija (8,00) Poljska (1,65)


GRUPA E

Četvrtak

Španija - Češka 28:26

Švedska - BiH 30:18


GRUPA F

Četvrtak

Rusija - Litvanija 29:27

Norveška - Slovačka 35:25



tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometuEHF

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara